06-23-2018, 02:02 PM
Naprawdę nie lubię ich smaku. Bardziej odpowiadają mi inne nasiona czy orzechy. Jednak nasiona dyni to tani i skuteczny sposób na dostarczenie białka, tłuszczu i wielu innych składników odżywczych. Niektóre z nich podnoszą poziom testosteronu - hormonu, który ma decydujący wpływ na wyniki siłowe, masę mięśniową oraz poziom tkanki tłuszczowej. Tych składników możecie także poszukać w innych produktach żywieniowych, głównie orzechach, nasionach, strączkach i płatkach owsianych.
Składniki odżywcze na które warto zwrócić uwagę
1. TłuszczW 28 g nasion dyni znajdziecie 13 g tłuszczu. Niektórzy weganie popełniają prosty błąd: unikają tłuszczu ponieważ uważają, że w stosunkowo dużych ilościach może być szkodliwy. Jednak jak świat długi i szeroki, najbardziej długowieczni ludzie nigdy nie unikali tłuszczu (ani węglowodanów). Potwierdzono badaniami, że dieta nisko tłuszczowa jest powiązana z niskim poziomem testosteronu.
2. Magnez
28 g nasion dyni pokrywa 42% dziennego zapotrzebowania na magnez. O czym decyduje magnez?
- reguluje aktywność enzymów
- reguluje poziom wielu składników odżywczych w organizmie
- odkryto, że dieta bogata w ten pierwiastek podnosi poziom testosteronu
- bierze udział w tworzeniu ATP, RNA i DNA
- wzmacnia kości i zęby
- relaksuje naczynia krwionośne
- zapobiega udarowi mózgu, atakowi serca i zatrzymaniu krążenia
3. Cynk
W 28 g nasion dyni można znaleźć ponad 2 g cynku:
- bierze udział w tworzeniu i podziale komórek
- wpływa na immunologię organizmu
- ma wpływ na sen i nastrój
- wpływa na czucie smaku i zapachu
- na zdrowie oczu i skóry
- na gospodarkę insulinową
- wpływa na libido u mężczyzn
- jest zaangażowany w produkcję ATP
4. Leucyna
Leucyna to aminokwas, który promuje utlenianie kwasów tłuszczowych. Dba także o niski poziom tkanki tłuszczowej oraz rozwój masy mięśniowej na dwa inne sposoby: podnosi poziom testosteronu oraz jest kluczowy dla anabolizmu białek. Wystarczy spożyć tylko 32,25 g nasion dyni, by dostarczyć 0,71 g leucyny. To tłumaczy dlaczego i weganie mogą mieć znakomite wyniki sportowe.
5. Potas
W 28 g nasion dyni znajdziecie 1/3 dziennego zapotrzebowania na potas:- utrzymuje organizm w stanie nawodnienia
- wpływa na nerki - zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych
- obniża ciśnienie krwi
- zapobiega utracie masy mięśniowej
- zmniejsza ryzyko udaru
- utrzymuje gęstość kości
Jedno badanie pokazało, że spożywanie 5266 mg potasu dziennie powoduje zachowanie o 1,36 kg beztłuszczowej masy ciała więcej w porównaniu z osobami, które spożywały potasu o połowę mniej.
6. Lizyna
Wspominam o tym aminokwasie, be zewsząd słychać, że na weganizmie człowiek jest skazany na problemy z racji niedoboru tego składnika.
Naukowcy z University of Maryland Medical Center twierdzą, że dzienne zapotrzebowanie na lizynę to 12 mg/kgmc. Więc osoba o wadze 70 kg powinna spożyć tego aminokwasu w ilości 840 mg dziennie. 100 g nasion dyni ma około 1050 mg lizyny, więc nie ma co się obawiać.
Na tej płaszczyźnie mam dużo dobrych wieści i wyraźnie widać, że nie ma co się martwić o niedobory, to raczej produkty od zwierząt mają go w nadmiarze:
- w 198 g gotowanej soczewicy (waga po ugotowaniu) znajduje się 1,25 g lizyny
- w 177 g gotowanej fasoli nerkowatej (waga także po ugotowaniu) jest 1,07 g lizyny
- w 137,75 g gotowanego grochu (i znów waga po ugotowaniu) znajduje się 0,43 g lizyny
- w 30 g suszonych włoskich orzechów znajduje się 0,12 g lizyny (więc w 100 g ok. 0,4 g)
- w 23 g migdałów znajduje się 0,12 g lizyny
To tylko niektóre przykłady. Spożywając żywność bogatą w białko roślinnego pochodzenia zdecydowanie nie należy się martwić o rzekome braki lizyny. Zaś najwięcej jest jej w soi (ze wszystkich produktów roślinnych) - 1,8 g w 172 g gotowańca.
Wartość odżywcza nasion dyni
W 32,25 g nasionek dyni znajdziemy:
- 9,75 g białka
- 15,8 g tłuszczu
- 3,45 g węglowodanów
- 180 kcal
- witaminy B, E, K, prowitaminy A
- 2,84 mg żelaza (16 % dziennej dawki)
- 190 mg magnezu (48%)
- 398 mg fosforu (57%)
- 261 mg potasu (7%)
- 3 mcg selenu (7%)
- 2,5 mg cynku (23%)
- 0,43 mg miedzi (48%)
♠
Nasiona dyni mają wiele innych zalet prozdrowotnych o których warto pamiętać, nawet gdy się je zjada głównie dla efektów treningowych:
- są bogate w antyoksydanty
- chronią przed rakiem, szczególnie piersi
- chronią prostatę
- obniżają poziom cukru
- są bogate w błonnik
- poprawiają jakość nasienia
Smacznego i...
uściski ♥
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24723948
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8942407
www.todaysdietitian.com/newarchives/121112p50.shtml
www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=82
www.medicalnewstoday.com/articles/287212.php
https://authoritynutrition.com/11-benefits-of-pumpkin-seeds/
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/09/30/pumpkin-seed-benefits.aspx